Opmålingskøretøj

Geodæsi

Geodæsi er viden om jordens størrelse og form. Klimadatastyrelsen holder som geodætisk myndighed i Danmark og i Grønland øje med, hvordan landmassen bevæger sig i disse områder.

Der sker nemlig store ændringer over tid, og derfor er den geodætiske viden vigtig, når vi skal kortlægge, bygge huse, veje, diger og meget mere.

Danmark bevæger sig

Klimadatastyrelsen holder kontinuerligt øje med, hvordan landmassen bevæger sig. Selv om man måske kunne tro, at Danmark ligger stille, så er det faktisk ikke tilfældet. Danmark flytter sig både vertikalt og horisontalt.

Da isen lå tungt over Danmark under den seneste istid, blev landmassen under isen trykket sammen. Faktisk blev jorden komprimeret så voldsomt, at den stadig i dag flere tusinde år senere er ved at rette sig ud. Derfor hæver Danmark sig mange steder.

Andre steder, som fx ved havneområder, har vi inddæmmet havet for at få mere plads. Her synker overfladen typisk, fordi vi ikke kan komprimere opfyldningsmaterialet tilstrækkeligt.

Samtidig flytter den kontinentalplade, som Danmark ligger på, sig en lille smule mod nordvest hvert år.

Det betyder alt sammen, at vi konstant skal opdatere vores viden om, hvordan Danmark ser ud, højde og udstrækning.

GNSS-stationer og referencenet

Rygraden i overvågningen er 15 permanente GNSS-stationer, som er placeret rundt omkring i hele Danmark. De 15 stationer måler konstant deres egen position. Sammen med en lang række stabilt afmærkede punkter (Fikspunkter) med tilknyttede koordinater udgør de Danmarks referencenet.

Klimadatastyrelsen genopmåler punkterne med jævne mellemrum og bidrager dermed til overvågningen af det danske landskabs bevægelser.

5D-nettet

Det nyeste danske referencenet kaldes 5D-nettet, fordi der for hvert af de 118 punkter i nettet er foretaget fem geodætiske observationer: Ud over den GNSS-målte 3D-koordinat, der regnes som tre observationer, én for hver dimension, er der udført en kotemåling og en tyngdemåling.

Koter og tyngdekraft hænger nøje sammen og ved at samlokalisere alle disse typer målinger, bidrager 5D-nettet til at mindske behovet for at foretage kostbare og vanskelige målinger med sigteinstrumenter, nivellement.

5D-nettet fortættes i det lidt ældre 10 km-net, som består af 712 punkter, jævnt fordelt over landet. Klimadatastyrelsen genmåler og vedligeholder ikke længere 10 km-nettet, men punktafmærkningerne og deres tilknyttede koordinater er stadig tilgængelige.

Kontakt Geografiske Referencer

Koordinatsystemer

De gældende koordinatsystemer i både Danmark og Grønland. 

Koordinattransformation

Transformationsprogrammel til omregning mellem de forskellige systemer.

Geofaglige publikationer

Få adgang til geofaglige publikationer

GNSS-positioneringstjenester

Som myndighed for opmåling registrerer og kontrollerer Klimadatastyrelsen de godkendte GNSS-positioneringstjenester.