Datafordeleren

Datafordeleren hedder egentlig Den Fællesoffentlige Datafordeler, og Datafordeleren er distributionsplatform for grunddata.

Klimadatastyrelsen producerer selv grunddata som fx Danmarks Adresser og Danmarks Højdemodel, men andre myndigheder får også distribueret deres data gennem Datafordeleren. Det drejer sig blandt andet om data om personer (CPR), virksomheder (CVR) og bygninger og boliger (BBR).

Alle grunddata kan hentes ét sted: Datafordeleren.

Fælles standarder skaber værdi

Det er ikke kun det faktum, at alle de vigtigste grunddata er samlet på Datafordeleren, som gør den til en unik værdiskabende infrastruktur. Det er i lige så høj grad, fordi alle grunddata på Datafordeleren skal leve op til nogle helt bestemte standarder.

Når myndigheder bruger data, så skal de ofte bruge flere forskellige data på en gang. Et helt lavpraktisk eksempel kunne være, når kommunerne skal udsende valgkort til et Folketings- eller kommunalvalg. Så skal de have data om, hvem borgeren er (CPR), hvor vedkommende bor (adresser) og hvor vedkommende skal stemme (afstemningsområder i DAGI).

Fordi data er standardiseret, kan de forskellige datasæt, kombineres med hinanden. Derfor bliver det til en relativt overskuelig opgave at få sendt valgkort ud til samtlige stemmeberettigede borgere.  

Driftsikkerhed er i højsædet

Mange myndigheder og private virksomheder, blandt andet banksektoren, er dybt afhængige af at have adgang til data fra Datafordeleren for at kunne udføre deres opgaver. Derfor betragtes Datafordeleren også som kritisk infrastruktur.

Det betyder, at der er et helt særligt fokus omkring Datafordeleren, der sikrer, at driftssikkerheden er i top, og at man kan regne med, at de data man henter fra Datafordeleren er pålidelige.

Frie data skaber stor samfundsmæssig værdi

Data fra Datafordeleren distribueres som såkaldt frie data. Det betyder, at de er gratis at hente. I Danmark blev det tilbage i 2013 besluttet at gøre grunddata og de fleste geografiske data til frie data. Det har i de følgende år skabt en stor vækst i den private sektor, som tidligere skulle betale for adgangen til de vigtige data.

Alle kan således oprette sig på Datafordeleren og hente data. Dog fastsætter registrene og Databeskyttelsesloven brugervilkår for, hvordan man kan benytte de data, som man henter.

Kontakt Fælles Offentlig Datadistribution