Danmarks Højdemodel

Danmarks Højdemodel er en samling af datasæt, der viser højdevariationerne i det danske landskab, og den er et vigtigt værktøj i klimasikringen af Danmark.

Det en af verdens bedste landsdækkende højdemodeller. Den består af 415 milliarder punktdata, der bruges til at kortlægge højdeforskelle for terræn og overflade i 0,4 m grid for hele landet.

Danmarks Højdemodel produceres ved, at fly med specielt udstyr foretager en laserscanning af landskabet, som det flyver henover, ved at bruger en teknologi kaldet LIDAR. Udstyret på flyet sender en laserstråle mod jorden, og når laserstrålen rammer jorden, bliver den kastet tilbage op mod flyet.

Ved at tage tid på hvor lang tid laserstrålen er om at komme tilbage til flyet, kan man regne ud, hvor langt laserstrålen har rejst, før den ramte jorden. På den måde kan man regne ud, hvor højt punktet, som laserstrålen ramte, var.

Når Klimadatastyrelsen så har indsamlet mange milliarder punkter i landskabet, kan vi udarbejde en meget præcis model for højderne i landskabet.

Vigtigt for klimasikring 

Danmarks Højdemodel er et meget vigtigt redskab på rigtig mange området, fordi det ofte er vigtigt at kende en højde - særligt når det kommer til klimasikring, er højdemodellen helt essentiel.

Det skyldes, at det ofte er vand, som vi skal sikre os mod, og vand har det med at søge hen til det laveste punkt i landskabet. Derfor er det godt at kende til højdeforskellene i landskabet, når man fx skal bygge diger eller sikre en fornuftig afledning af regnvand.

Klimadatastyrelsen producerer en række afledte produkter af Danmarks Højdemodel, hvor vand indgår i forskellige scenarier. Vi viser, hvor vandet løbet hen fx ved havvandsstigninger, ekstremregn og overløb af åer og vandløb.

Danmarks Højdemodel anvendes også på forsvars-, beredskabs- og miljøområdet i forbindelse med større byggeri- og anlægsprojekter, kortlægning og arkæologisk arbejde.

Hele landet opdateret på fem år

Det er en omfattende opgave at producere Danmarks Højdemodel. Indsamlingen af data skal helst ske i foråret, hvor der ikke er kommet løv på træerne, men vinterens vand på markerne er forsvundet.

Klimadatastyrelsen opdaterer ca. en femtedel af landet hvert år. Det betyder, at på fem år er hele landet opdateret.

Klimadatastyrelsen stiller Danmarks Højdemodel frit til rådighed på både Datafordeleren og Dataforsyningen.

Kontakt Center for Jordoberservationer og datasammenstilling