Flyfotos
Klimadatastyrelsen indsamler hvert forår flyfotos over hele Danmark. Indsamlingen sker om foråret, fordi denne årstid giver de bedste data, da der dels ofte er godt flyvevejr og dels fordi der endnu ikke er kommet løv på træer og busker, som kan skjule fx bygningen og andre objekter på jorden.
Fotograferingen sker via GeoDanmark-samarbejdet med landets kommuner. Flyfotos bruges til produktion af GeoDanmarks mange forskellige kortprodukter og til produktion af ortofotos. Både kortprodukter og ortofotos udstilles via Datafordeleren og Dataforsyningen som frie data.
Klimadatastyrelsen har stået for optagelsen af flyfotos i mange år og har derfor en omfattende samling af fotos, der går tilbage til 1945.
Siden 2008 har Klimadatastyrelsen også indsamlet flyfotos om sommeren til produktion af ortofotos via samarbejde med andre offentlige partnere. De færdige sommerortofotos bliver blandt andet brugt som grundlag for sagsbehandling, præsentationer og planlægning hos de offentlige partnere.
Ortofotos
Ortofotos er flyfotos, som er ”rettet op”, så de er målfaste. Samtidig er de tilpasset i farver og udseende, så de giver indtryk af at være et samlet foto over fx hele Danmark. De fleste kender sikkert ortofotos fra korttjenester på internettet.
Kvaliteten af ortofotos spiller en afgørende rolle hos offentlige myndigheder, når de for eksempel arbejder med veje, bygninger, vandløb med videre. Derfor er det vigtigt, at man måle fx afstande, akkurat som man kan i et landkort med et fast målestoksforhold.
Klimadatastyrelsen ajourfører ortofotos årligt efter Geodanmarks gældende specifikation.
Laserscanning
Hvert år foretager Klimadatastyrelsen også laserscanninger over det danske landskab. De indsamlede data bruges til at producere Danmarks Højdemodel.
Laserscanninger foretages ved, at der med en laserafstandsmåler fra et fly måles en afstand og en retning til jorden. Da flyets position og orientering kendes, kan det præcise sted, hvor laseren ramte jorden beregnes. Denne datasamling af 3D-punkter udgør den såkaldte punktsky, der er grundlaget for både terrænmodeller og overflademodeller.
Efter indsamling af data udfører vi et større arbejde med at korrigere for fejl i data (f.eks. refleksioner fra fugle). De færdige data har en nøjagtighed i højden, der varierer fra få centimeter til omkring en halv meter afhængig af overfladen og det anvendte udstyr.