GNET station i Grønland

GNET

Hvor hurtigt smelter indlandsisen i Grønland? Det er et spørgsmål, som ligger mange på sinde – og det er netop nogle af de vigtige informationer, som data fra GNET bidrager med til klimaforskere.

GNET er et netværk af mere end 70 målestationer, som er fordelt langs Grønlands kyster. GNET udgør den geodætiske infrastruktur i Grønland og leverer med sine nøjagtige data solid viden til verdens klimaforskere.

Målestationer er GNSS-målestationer (Global Navigation Satellite System). Deres samlede data viser, hvordan Grønland bevæger sig. Hver enkelt målestation er nemlig forankret i grundfjeldet og måler via satellitter kontinuerligt sine egen position måde horisontalt og vertikalt.

På den måde kan Klimadatastyrelen få et meget nøjagtigt billede af, hvordan Grønland bevæger sig. Beregninger af data viser fx, at Grønland hæver sig med op til 4 cm pr. år som følge af afsmeltning af indlandsisen. GNET er derfor vigtig for forståelse og forudsigelse af klimaet både regionalt, nationalt og internationalt.

GNET bruges også til at skabe forbindelse mellem nationale og internationale referencesystemer, hvilket er en grundlæggende forudsætning for præcis land- og søkortlægning, suverænitetshåndhævelse m.m.

Grønlands GNSS-netværk (GNET) blev etableret i 2007-2009 i forbindelse med klimaforskningsprojekter i blandt andet USA og Danmark. Klimadatastyrelsen overtog i 2019 ejerskabet af GNET fra den amerikanske National Science Foundation (NSF). Klimadatastyrelsen har som geodætisk myndighed det overordnede ansvar for GNET’s fortsatte udvikling og vedligehold.

Et værdifuldt bidrag til klimaforskningen

Data fra GNET-stationerne er en vigtig kilde til viden for klimaforskere. Når indlandsisen smelter eller der sker andre forskydninger af ismassen, så påvirker det det underliggende grundfjeld, som GNET-stationerne er forankret i.

På den måde kan forskerne bruge højdeændringerne i grundfjeldet til at beregne, hvor hurtigt indlandsisen smelter.

GNET er frit tilgængelige fra Dataforsyningen.

Kontakt Geografiske Referencer

Kontakt fagmedarbejder

Malte Nordmann Winther-Dahl
S: Geodæt