Tørke

Tørke har omfattende konsekvenser for samfundet, og i Danmark har der hidtil ikke eksisteret en samlet, systematisk viden om tørke. For at styrke videns- og datagrundlaget har Klimadatastyrelsen, DMI og GEUS igangsat en målrettet vidensindsats med det formål at kortlægge tørkens forekomst og konsekvenser, samt for at opbygge et solidt datagrundlag.

Tørke er en kompleks vejrhændelse, der er mindre belyst i dansk kontekst, men som kan have vidtrækkende konsekvenser for samfundet, herunder på vandforsyning, landbrug, økosystemer og infrastruktur. Tørken i sommeren 2018 og igen i forsommeren 2023 viste, hvordan langvarig nedbørsmangel kan have betydelige konsekvenser for samfundet og understreger behovet for en bedre forståelse af tørke i Danmark.

For at styrke vidensgrundlaget har Klimadatastyrelsen, i samarbejde med DMI og GEUS, igangsat en målrettet vidensindsats finansieret af Forskningsreserven for 2024 (FR24).

Med den styrkede tørkeindsats er der for første gang taget et afgørende skridt i retning af at opbygge en systematisk forståelse af tørke i Danmark.

Klimadatastyrelsen har ledt et spor om databehov og konsekvenser af tørke. Resultaterne fra arbejdet har blandt andet understreget, at bedre data og modeller kan bidrage til en mere effektiv overvågning og bedre håndtering af tørke i Danmark. Det er derudover blevet tydeligt, at der er behov for en mere koordineret tilgang på tværs af sektorer er nødvendig, herunder bedre kobling mellem hydrologiske data, landbrugspraksis og økologiske konsekvenser.

Arbejdet med tørke fortsætter i 2025 med midler fra Forskningsreserven 2025.

Klimadatastyrelsen har varetaget ledelsen af tørke-projektets spor om databehov og konsekvenser af tørke, hvor der er publiceret følgende tre rapporter:

Satellitdata til forebyggelse af tørkekonsekvenser

Klimadatastyrelsen har gennemført en analyse af internationale anvendelser af satellitdata om jordfugtighed, vegetation og fordampning, dertil er der udviklet prototype satellitprodukter for Danmark, der viser vandmangel og vegetationsstress i høj opløsning.

Prototype-data om fordampning fra både jordoverflade og planter fra 2023 er tilgængelige på Dataforsyningen. Her vises tørkens gang i 2023 fra maj til august, med fordampning målt i millimeter vand per dag samt et fordampningsindex, der indikerer graden af vandmangel. 

 

Tørkes påvirkning af kvælstofudledning og vandføring

Aarhus Universitet har med bidrag fra GEUS udarbejdet en peer-reviewed analyse af tørkes påvirkning af kvælstofudledning og vandføring. Rapporten viser, at lavere høstudbytte under tørkeår fører til ophobning af kvælstof i jorden, som efterfølgende risikeres at blive udvasket til vandmiljøet. Tørke kan også reducere vandføringen i vandløb, hvilket påvirker den økologiske tilstand. Der er behov for bedre data og modeller til at forudsige særligt kvælstofudledning.

 

Økonomiske konsekvenser af tørke i landbruget

Københavns Universitet (IFRO) og Aarhus Universitet (AGRO /ANIVET) har udarbejdet en peer-reviewed analyse med fokus på de økonomiske konsekvenser af tørke i landbruget. Analysen viser, at tørke øger risikoen for tab i både afgrøde- og husdyrproduktion, med tab op mod 8,1 mia. i 2018. Dog peges der på, at markedet i en vis grad kompenserer for dette, og at der allerede i dag findes mange afbødningsstrategier, der kan anvendes mere effektivt for at håndtere den øgede risiko for vejrekstremer.

Her kan du finde en fælles læsevejledning for alle rapporter, samt link til GEUS' rapporter og DMI’s rapporter.

Kontakt Center for Forretningsudvikling og Grøn Omstilling