vindmøller

Forsyningsdigitaliseringsprogrammet

Der er store gevinster at hente ved øget digitalisering af energi- og forsyningssektoren. Forsyningsdigitaliseringsprogrammet skal sikre bedre data og bedre adgang til data til gavn for kunder, virksomheder og forsyningsselskaber.

 

Data er et centralt råstof til at løse nogle af de store og komplekse udfordringer med grøn omstilling af energi- og forsyningssektoren. Data og digitalisering kan give os mere energieffektive bygninger, mere fleksibelt energiforbrug og udnyttelse af synergier på tværs af el-, fjernvarme- og vandforsyning. 

Med aftalen om Danmarks Digitaliseringsstrategi fra 2024 er der etableret et Forsyningsdigitaliseringsprogram, som skal fremme et sammenhængende økosystem for forsyningsdata til at udnytte det fulde potentiale ved digitalisering, herunder bedre udnyttelse af ressourcer og infrastruktur på tværs af værdikæder og forsyningsarter. Projektet er forankret i Klima- Energi-, og Forsyningsministeriet, og Energistyrelsen får hovedansvaret for at drive programmet i tæt samarbejde med Klimadatastyrelsen.

Et offentligt-privat partnerskab skal sikre robuste og fremtidssikrede løsninger

Centralt i forsyningsdigitaliseringsprogrammet står etableringen af et offentligt-privat partnerskab, hvor forsyningsselskaber og anvendere af forsyningsdata sammen skal anvise veje til bedre data og bedre adgang til data.

Partnerskabet skal derfor bidrage til udviklingen af fælles standarder og regler for forsyningsdata, understøtte tilgængeliggørelse og identificere nye datamuligheder ved løbende at:

  • Udarbejde anbefalinger til regeringen, omkring konkrete digitaliseringsinitiativer i det omfang at disse kræver ændringer af den relevante sektorregulering eller på anden vis forudsætter politisk stillingtagen.
  • Udarbejde frivillige branchestandarder, hvor eksisterende regulering ikke er til hinder herfor fx datamodeller
  • Gennemføre pilot- og testprojekter, der bidrager til yderligere indsigt på området, hvor eksisterende regulering på området ikke er til hinder herfor og hvor finansiering kan tilvejebringes uden politisk stillingtagen.

Der er uforløste potentialer i øget anvendelse af data – også i fjernvarme- el- og vandsektoren, og ikke mindst på tværs af disse sektorer. Nøglen er blandt andet ensartethed, fælles tilgange og standarder. Denne ensartethed giver mulighed for at udnytte synergier på tværs og dermed skabe rammerne for fremtidens fleksible energisystem til den grønne omstilling.

Klimadatastyrelsens rolle

En sammenhængende og grøn forsyningssektor kræver deling af data

Hvis vi skal sikre en fremtidig forsyningssektor, der både er grøn, effektiv og sikker, er det afgørende, at det nødvendige datafundament er til stede, hvor data kan deles og hænger sammen på tværs af sektorer. I Klimadatastyrelsen har vi derfor rollen som forperson for udvalget Tværgående Arkitektur og Udvikling, og det tilhørende sekretariat.

Tværgående Arkitektur og Udvikling

Udvalget arbejder aktivt for at fremme forsyningsdigitaliseringsprogrammets målsætning om et dataøkosystem for forsyningsdata, med fokus på at sammenhæng på tværs af forsyningssektorer. Udvalgets primære opgave er at lægge byggestenene for at sikre tværgående sammenhæng og ensartethed i data i forsyningssektoren. Dette sker ved at understøtte en robust og integreret data- og datainfrastruktur på tværs af sektorerne.

Udvalgets indsats er ikke kun afgørende for digitaliseringen af forsyningssektoren, men også for at sikre, at den digitale udvikling foregår på en ensartet måde, der fremmer samarbejde og tværgående sammenhæng – både inden for den enkelte sektor og mellem sektorerne for el, vand, og varme, som kan bane vejen for en mere sammenhængende forsyningssektor i Danmark

Fakta om Forsyningsdigitaliseringsprogrammet

Forsyningsdigitaliseringsprogrammet er finansieret med 71,5 mio. kr. i perioden 2024-2027.

Kontakt Center for Forretningsudvikling og Grøn Omstilling