3D-model
Ved brug af fællesoffentlige og frie geodata som Danmarks Højdemodel, ortofotos (luftfotos), skråfotos og GeoDanmark-data er det muligt at bygge en 3D-model over Danmark ved at ”klistre de forskellige datasæt sammen”. 3D-modeller rummer potentiale for at få de eksisterende frie geodata endnu mere i spil til gavn og glæde for offentlige såvel som private aktører – ikke mindst set i forhold til de store infrastruktur investeringer, som skal gennemføres af hensyn til grøn omstilling og håndtering af et klima under forandring.
For at undersøge potentialet i at kombinere geodata i 3D modeller har Klimadatastyrelsen bygget en prototype på en 3D-model med udgangspunkt i 1 km2 af Aarhus midtby. Modellen gør det muligt virtuelt at bevæge sig rundt i Aarhus, samtidig med at man direkte i modellen kan tilgå relevante data, som fx vejnavne, adresser og specifikke oplysninger om den enkelte bygning, måle direkte afstande og/eller højder, lave analyse af sol/skyggeforhold hvis man ”bygger” en ny virtuel bygning samt lave udsigtsanalyser fra en hvilken som helst beliggenhed.
Forventningen er, at man med 3D-modellen kan give myndigheder et mere visuelt redskab, som kan skabe værdi ved fx byggesagsbehandling og byplanlægning. En række kommuner arbejder allerede med 3D modeller, men der findes ikke i dag en fælles standardiseret tilgang, der muliggør løbende ajourføring (fx opdatering når nye bygninger registreres).
Fordelen ved at anvende de frie grunddata som byggesten til en fælles 3D-model over Danmark er, at alle kommuner vil arbejde på et ensartet grundlag, modellen er baseret på den nyeste version af data, samt at modellen vil blive løbende ajourført for hele landet.
En analyse af anvendelsespotentialet for 3D peger på en lang række anvendelsesmuligheder særligt i en urban kontekst. Analysen estimerede potentielle gevinster på 30-44 mio. årligt – bl.a. baseret på potentialet for besparelser inden for byggesagsbehandling og energimærkning. Det samlede gevinstpotentiale antages dog væsentligt større, fordi en række gevinster ikke har kunnet kvantificeres.
Du kan læse analysen her