Arbejdet med at kortlægge verdens største ø er i fuld gang. Det grønlandske Selvstyre og Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering har indgået en samarbejdsaftale, som fastlægger rammerne for landkortlægningen, der gennemføres frem mod udgangen af 2022.
”Det er helt afgørende for udvikling og vækst i det grønlandske samfund, at der skabes et ordentligt kortgrundlag – og at det sker i tæt samarbejde med Grønlands Selvstyre,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.
Fra selvstyrets side er der også stor tilfredshed med at formalia nu er på plads:
”Grønland har brug for moderne digitale landkort til at understøtte vækst og erhvervsudvikling og varetagelsen af en lang række vitale, samfundsmæssige opgaver som eksempelvis beredskab, råstofforvaltning, arealforvaltning og miljøbeskyttelse”, siger Vittus Qujaukitsoq, Naalakkersuisoq for Finanser og Nordisk Samarbejde, Grønlands Selvstyre.
Fokus på brugernes behov
Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE) har, i samarbejde med Selvstyret, netop afholdt en række dialogmøder med forskellige brugergrupper i Grønland. Hensigten med møderne var at tilpasse de enkelte kortprodukter efter brugernes behov med henblik på at få nykortlægningen i så bred anvendelse som muligt.
Nye kort er afgørende for udviklingen
Landkortlægningen af den isfri del af Grønland sker fordi, det eksisterende kortgrundlag i Grønland er forældet og uegnet til at understøtte en moderne digital forvaltning og de behov, det grønlandske samfund har i dag. Kortgrundlaget er baseret på dataindsamling fra 1930’erne og 1970-80’erne og er upræcist både med hensyn til højder, afstande og positioner.
Det er derfor afgørende, at Grønland får nye, digitale kort, som kan bidrage til en endnu bedre offentlig forvaltning, understøtte initiativer i erhvervslivet og give private brugere mulighed for at bruge det i deres fritidsliv. Alt sammen ting, der vil bidrage til at udvikle det grønlandske samfund.
Selvstyret vil anvende det nye kortgrundlag i deres arbejde med at effektivisere og modernisere forvaltningen bl.a. i relation til råstoffer i forbindelse med tildeling af koncessioner og på planområdet, ved arealtildeling til opførelse af huse og hytter uden for byerne, hvor mange grønlændere bruger deres fritid.
De nye, præcise kort vil i det hele taget gøre det nemmere og mere sikkert at færdes i den grønlandske natur. Det vil give mulighed for at bevæge sig længere ud i terrænet, hvorved f.eks. jagten kan spredes på større områder, og bortskydning af f.eks. moskus forventes reduceret. Turismen i Grønland er snævert knyttet til muligheden for at bevæge sig i den grønlandske geografi. Kortene vil derfor give turistindustrien et bedre grundlag for at udvikle deres forretning.
Også Beredskabet har behov for et godt kortgrundlag, når de rykker ud i en krisesituation i Grønland, hvilket blandt andet sker i forbindelse med eftersøgnings- og redningsaktioner samt slukning af naturbrande, som vi så i sensommeren. De nye kort vil give mulighed for, at Beredskabet kan gøre deres job endnu bedre.