I denne uge afholdt Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE) i samarbejde med Erhvervsstyrelsen og DTU den første af to TAPAS Challenges, som fandt sted på DTU Skylab. Formålet er, at studerende kan komme med gode ideer til, hvordan man konkret kan bruge den nøjagtige positionering, som TAPAS-testplatformen tilbyder.
Blandt de deltagende studerende kom teamet CaneX med den idé, som bedst faldt i juryens smag, og dermed vandt de "udfordringen". Ideen er en blindestok, der er udformet som et håndholdt digitalt redskab, som på basis en nøjagtig positionering og et avanceret kamera kan guide en svagtseende bruger sikkert gennem byen.
Kan også fungere som vejviser
Brugeren får en påvirkning i håndfladen, der angiver om brugeren skal dreje til højre, venstre eller standse. Der er også mulighed for at kommunikere med blindestokken, så brugeren kan bede om at blive guidet til en bestemt adresse, samtidig med at den altså sørger for at undgå eventuelle forhindringer. De data, som stokken har indsamlet, bliver løbende brugt til at forbedre brugeroplevelsen for alle brugere.
Endelig indeholder den digitale blinde stok også en udtrækkelig stok, så brugeren kan benytte den som konventionel blindestok.
De fire studerende bag CaneX skal nu indgå i et træningsprogram på DTU, hvor man arbejde på at føre gode ideer, der bruger rumteknologi som satellitpositionering, ud i livet. Derudover har Dansk Blindesamfund vist interesse for produktet.
Flere ideer på vej
Den anden af de to TAPAS Challenges finder sted på Aarhus Universitets Incuba d. 22.-23. november. Her vil Aarhus Kommune fremlægge et idekatalog med mulige anvendelser af TAPAS, som de deltagende kan byde ind på med gode ideer.
Arrangementet er åbent for alle. Man kan tilmelde sig her.