Marts 2022
Hvis noget skal laves ordentlig, så kan man lige så godt lave det selv. Det var tilgangen hos Chris Oxholm og en række andre medlemmer af den virtuelle svæveflyklub Condor Danmark. De var trætte af, at de kun kunne flyve i kunstige eller udenlandske landskaber, så derfor lavede de deres egen simulation af det danske landskab baseret på frie data.
”Det, at vi nu har et dansk landskab, giver os en højere brugsværdi. Nu er det ikke bare et computerspil, men det kan anvendes til noget seriøst,” siger Chris Oxholm, der er formand for Condor Danmark.
Den virtuelle svæveflyklub beskæftiger sig som navnet antyder med virtuel svæveflyvning, altså simulation på en computer. Mange af medlemmerne har tidligere fløjet rigtige svævefly, og derfor havde de også et ønske om at flyve i så realistiske landskaber som muligt:
”Så begyndte vi at undersøge, hvilke behov vi havde, og hvilke data vi kunne få fat i, og så gik vi ellers bare i gang. Vi havde ikke nogen særlige forudsætninger for at lave det, så det var bare learning by doing,” siger Chris Oxholm, der har en baggrund som buschauffør, og fortsætter:
”Men vi var selvfølgelig helt afhængige af adgang til frie data, ellers kunne projektet simpelthen ikke lade sig gøre.”
Ud over brugen af frie data, så har Condor Danmark gennemført en omfattende fotografering af landets svæveflyvepladser, så man har kunne lave 3D-modeller over pladserne. Det har gjort start og landing i simulatoren så realistisk, at det kan bruges til uddannelse af ’rigtige’ svæveflypiloter.
Bred anerkendelse
Den nye simulator er blevet godt modtaget, ikke bare af medlemmerne i Condor Danmark, men også i bredere kredse.
Således vandt Chris Oxholm og co. publikumsprisen ved sidste års OffDig (konference om offentlig digitalisering), og Condor Danmark er som den første E-sportsklub optaget som medlemmer af Danmarks Idrætsforbund, gennem medlemskabet af Dansk Svæveflyver Union.
Den store succes har givet Condor Danmark mod på mere. Ud over at sikre, at den danske simulator fortsat bliver opdateret og udbygget, har man også en drøm om at lave en nordisk simulator:
”Vi vil gerne udvide vores landskab til hele norden, men det er ikke lige så nemt at få fat i data i vores nabolande, som det er i Danmark,” siger Chris Oxholm.