Data til klimatilpasning

Klimaforandringerne betyder, at klimatilpasningsindsatsen er en stor opgave for myndighederne i hele Danmark

Vådere vintre, tørrere somre og mere ekstreme vejrhændelser som følge af klimaforandringerne medfører løbende nye udfordringer for vores samfund. Klimadatastyrelsen arbejder derfor for at sikre, at der kan træffes gode, dataunderstøttede beslutninger om effektive og værdiskabende løsninger på oversvømmelser, tørke, grøn omstilling og fremtidens arealanvendelse.

Klimadatastyrelsen indsamler geografiske data fra fly og satellit og sørger for, at de kan indgå i de analyser, der bruges som beslutningsstøtte indenfor fysisk planlægning, vandforvaltning, klimatilpasning og beredskab på tværs af private aktører og offentlige myndigheder. Som en del af dataindsamlingen producerer Klimadatastyrelsen bl.a. Danmarks Højdemodel, der som frie grunddata bringes i spil i forbindelse med bl.a. kortlægningen af fare for oversvømmelser.

Danmarks Højdemodel udgør datagrundlaget for mange hydrologiske analyser og danner basis for mange af de udviklingsprojekter, som løbende kører i Klimadatastyrelsen i samarbejde med andre statslige institutioner og kommuner for at skabe bedre, flere, mere sammenhængende og let tilgængelige data til brug for klimatilpasning og grøn omstilling.

Læs mere om Danmarks Højdemodel  

Klimadatastyrelsen udvikler og drifter derudover forskellige værktøjer og platforme for dataudstilling der gør det muligt at sammenstille relevante informationer på tværs af geografi, fagområder og administrative grænser.

En af disse er det Hydrologiske Informations- og Prognosesystem, HIP, som giver samlet adgang til frie offentlige data om terrænnære hydrologiske forhold, herunder hydrologiske målinger, modelberegninger og prognoser for fremtiden.

HIP giver mulighed for at sammenstille data og få et dynamisk helhedsbillede af de hydrologiske forhold med udgangspunkt i data om dybden til terrænnært grundvand, jordens vandindhold og vandføringen i vandløb.

HIP-data er produceret af GEUS ud fra nationale modelberegninger om vandets kredsløb, der påvirkes af variationer i klima, vandforbrug og arealanvendelser. Dette understøtter forståelsen af vandets bevægelser i forbindelse med planlægning, vandforvaltning, klimatilpasning og beredskab.

Læs mere om HIP på det Hydrologiske Informations- og Prognosesystem

Vand fra alle sider

Vand fra alle sider er en klimatilpasningsindsats, der bidrager til en helhedsorienteret tilgang til dataunderstøttet klimatilpasning. 

Datagrundlag til varsling af oversvømmelser

Datagrundlag, der understøtter varsling af oversvømmelser hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

Fælles data om oversvømmelser